22.5.2012

Sämpylöitä

Eilen tapahtui jotain ihmeellistä. Leivoin pitkästä aikaa sämpylöitä! Nämä yksilöt eivät olleet mitään ihan tavallisia, vaan hieman tuunattuja ja maistuivat hyville. Mikälisikäli tykkää ranskankermasta ja sipulista, suosittelen lämpimästi.
Ohje on perussämpylälle. Olen tehnyt tuolla ohjeella yläasteajoista lähtien. Tuunausvinkin sain täältä.

Herkkusämpylät (ohjeessa lukee, että näitä tulisi 24, mutta itse saan aina aikaiseksi 16...)

taikinan juuri:
5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
2 tl sokeria
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
lisäksi:
1 tl suolaa
n. 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
4 rkl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöä lämpimämmäksi, lisää sokeri, hiiva ja jauhot haarukkavatkaimella sekoittaen. Peitä astia liinalla ja jätä kulho lämpimään paikkaan 10-15 min. Kun juuri kuplii, lisää suola ja suurin osa jauhoista edelleen haarukkavatkaimella sekoittaen. Jatka jauhojen lisäystä ja alusta taikina kädellä. Lisää lopuksi öljy.
Tällä ohjeella tulee taatusti hyviä sämpylöitä. Tuunaamani version ohje jatkui näin:
Kaulitse taikina levyksi, levitä ranskankerma ja kuutioitu sipuli (toimii myös ruohosipulilla kuten alkuperäisessä ohjeessa ja ajattelin, että hienonnettu valkosipuli voisi toimia myös moitteettomasti) taikinan päälle. Rullaa taikina rullaksi, pilko terävällä veitsellä paloiksi ja laita uunipellille vaakasuunnassa. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 min.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No kappas, Leipuri Hiiva. Kaikenlaista se raskaus teettää. Herkuttavan näköisiä ovat, ja ihanan kotoisan uniikin rosoisia ;)

-katri-

Hilmukka kirjoitti...

Hih, Leipuri Hilma ehkä ennemmin, Hiiva osaisi tehdä pieniä, sieviä ja tasaposkisia. ;)

Voi kauhistus jos tää on jotain mammaoireita, mitäköhän seuraavaksi...

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kyllä selvästi mammaoireita, täytyyhän perhe pitää hyvässä leivässä. Mutta älä pelästy, intohimoiseen tiskaamiseen on vielä matkaa.
-k-