28.9.2012

Vaipparaportti

Nyt ollaan koitettu kestovaippoja oikein urakalla. Vaippoja käytetään vaihtelevasti. Sellaisina päivinä, kun jaksan pestä pyykkiä ja kone ei ole aivan täynnä, käytetään useampia kestoja päivässä. Joskus pidetään vain yksi ja joskus on päiviä, kun mennään vallan kertakäyttöisillä. En kuitenkaan ole hetkeäkään katunut, että tein kestoja, tulen niin tekemään niitä lisää sitten kun jäbä ei enää noihin vanhoihin mahdu. Olen saanut kestovaippoja ystäviltä ja olen huomannut, että itse pidän eniten Myllymuksujen täyttövaipasta, mikä tuli äitiyspakkauksen mukana. Se on ohut, toimiva, eikä kertaakaan ole tullut ohivuotoja sen kanssa. All-in-one-vaipat ovat omien kokemusten mukaan huonoimpia, niissä on tullut eniten vahinkoja ja ne tuntuvat todella paksuilta ja tönköiltä. Ompelemani kestot ovat olleet toimivia. Ohivuotoja ei ole tullut, mutta huomasin vaippojen olevan hieman liian paksuja. Muuta ongelmaa siinä ei ole, mutta pitää vain katsoa, mitkä vaatteet mahtuvat silloin päälle. Yllättäen olen pitänyt myös imun ja pelkän kuorivaipan yhdistelmästä (sain niitä pari vanhoista äitiyspakkauksista) vaikka aluksi luulin, että ne ovat kestoista huonoin valinta. Hahtuvia en ole vielä koittanut, mutta niidenkin aika tulee.
Muita asioita, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun lähden ompelemaan lisää vaippoja:

- Jos ompelen Suuri käsityö-lehden kaavoilla (2/2007), lisään etulärpäkkeeseen leveyttä.
- Käytän vaipan sisäosaan flanellia, frotee on vähän turhan paksua. Imut hoitavat imemisen.
- Valmiit imut ovat niitä parhaimpia, eivätkä maksa paljon. Froteeimut, joita tein, ovat hoitaneet asiansa, mutta jäbää alkoi häiritä märkä vaippa aikaisemmin, kun käytin pelkkää froteeimua. Lisäksi se on aika paksu, kauppojen valmiit imut ovat siinäkin mielessä parempia.
Kestoja käyttäessäni olen huomannut yhden haastavuuden: mihin laitan käytetyt vaipat, jos en voi niitä heti laittaa pesukoneeseen? Voisiko jokin kangaspussi olla tarpeeksi ilmava, mihin vaipat voisi laittaa odottamaan pesua, ettei niiden tarvitsisi olla ympäri pesuhuonetta?

Musta on niin tullut hippiäiti noiden vaippojen suhteen...

5 kommenttia:

Timanttu kirjoitti...

Itse laitoin käytetyt vaipat ja imut aikanaan vanhaan heiluriroskikseen, jossa oli kylmää vettä ja pari tippaa teepuuöljyä. Likosivat samalla, eikä ruvenneet haisemaan.. Tietenkään kuoria ja taskuja ei voi sinne laittaa, mutta ne annoin kuivahtaa ja laitoin toiseen roskikseen kuiviltaan.

Annis kirjoitti...

Minä taas huuhtelen vaipat todella perinpohjaisesti heti käytön jälkeen eli käytännössä eivät edes ihmeemmin haise, tarvittaessa laitan tahrakohtiin sappisaippuaa, laita kuivemmiksi puristettuina vauvan omaan pyykkikoriin (muovinen, kanneton, sivut täynnä reikiä) ja pesen vuorokauden sisään sitten yleensä. Tälleen ovat tulleet puhtaiksi eivätkä ole haisseet. Likoon laittaminen voisi toimia kyllä tehokkaasti myös, mutta minulla ei mahdu kylppäriin enää enempää pönttöjä tai koreja ja vauvan muut pyyhe/harso/tms. pyykki kaipaa oman erillisen korinsa.

Minä testailin juuri tuossa hahtuvapöksyjä joko harson + imun tai sitten ihan sisävaipan kanssa. Hyvin toimi. Ainut ongelma meillä on kestovaippojen kanssa, että ne tahtovat kastua lisäimuista huolimatta aivan litimäriksi yhdestä pissasta. Eilen miehelle juuri kirosin, kun tunnissa meni neljä vaippaa, kolmet pissat ja yhdet kakat. Märässä vaipassa tiiti alkaa heti valittaa ja kiemurtaa (enkä ihmettele). Tyttö toisaalta syö ja kasvaa todella hyvin, että pakostihan sitä tavaraa tulee toisestakin päästä. Silti välillä turhauttaa ja kerttisvaippoja tulee joinakin päivinä tosiaan meilläkin pidettyä pelkästään helppoutensa vuoksi. En tiedä mitä materiaalia imujen pitäisi olla saatika miten paljon niitä tulisi olla, että ongelma korjaantuisi -mikrokuitua, bambua, flanellia, froteeta jne on kokeiltu yksinään ja yhdistelmissä. Joku raja sillekin, miten paljon sinne vaippaan mahtuu imuja kerralla :D

Hilmukka kirjoitti...

Kiitti vinkeistä! Pitänee hankkia sellainen muovinen kori. Vaipat eivät ole meilläkään, ainakaan vielä, alkaneet haisemaan huolellisen huuhtelun ansiosta, mutta niitä on inhottavaa levitellä ympäri kylpyhuonetta odottamaan pesukoneeseen laittoa. Vaipat tulee kuitenkin pestyä vuorokauden sisällä, eli hajuongelmaa ei ehdi tulemaan. :)

Annis: Olen monta kertaa naureskellut vaipanvaihdon yhteydessä kun imuja ja vaippoja löytyy jäbän haaroista melkoinen kerros ja bodyt ei mahdu enää päälle. Vielä kun jäbä ei liiku, on helppo laittaa jos jonkinnäköisiä virityksiä, mutta sitten pitää alkaa käyttämään vähän fiksumpia ja pysyvämpiä vaippoja kun tuo tuosta lähtee kierimään.

Anonyymi kirjoitti...

Minun piti jo aiemmin laittaa oma hyvä vinkki kestovaippailuun, nimittäin bodyjen jatkopalat. Meillä on tämmöisiä http://www.pientenparhaaksi.fi/product_details.php?p=393, ja noi nepparit on sopineet suurimpaan osaan bodyista.
Meillä mentiin eka puol vuotta pelkällä harso + kuori -meiningillä, ja pisuharsot oli vaan avattuna reiällisessä korissa, kakkaiset ämpärissä likoamassa etikkatilkalla höystetyssä vedessä.
Seuraavan vaipatettavan luvattu toimituspäivä on ensi kuussa, niin oon neulonut talvivauvalle parit pitkälahkeiset villapöksyt kuoriksi, jos ei tarvitsisi sitten käyttää housuja erikseen.

Hilmukka kirjoitti...

Olenkin bongannut kyseisiä jatkopaloja joistakin blogeista, mutten ole tiennyt, mistä niitä voi ostaa. Kiitos linkkivinkistä, pitää tutustua tarkemmin!

Nuo pitkälahkeiset villahousut kuulostaa tosi nerokkaalle. Ei tarvii sitten erikseen tosiaankaan yrittää pukea koko komeuden päälle vielä housuja. Ja onnea ensikuun tulokkaalle. Toivottavasti olet voinut hyvin. :)